Pazar Günü Bakırköy'de Uluslararası Srebrenica Boşnak Soykırımı Anma Koşusu Yapılacak

11 Temmuz 1995'te başlayan ve 8 bin 372 Boşnak sivilin, katil Ratko Mladic emrindeki Sırp askerler tarafından hunharca öldürüldüğü Srebrenica Katliamı, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul ediliyor. Aradan çeyrek asır geçmesine rağmen halen bin kurbanının kayıp olduğu bu büyük trajedi sadece Bosna Hersek'in değil tüm insanlığın adalet arayışının sembolü haline geldi.

Bugün 4. Srebrenica Boşnak Soykırımı Anma Koşusu Tertip Komitesinin düzenlediği basın toplantısı Bakırköy’de yapıldı.

Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı, Arda Karadağ, CHP İstanbul İl Sekreteri Soner Özimer ve CHP Bakırköy İlçe Başkanı Gizem Başaran Aslan’ın da katıldığı basın toplantısında Srebrenica'da ki Boşnak Soykırımı bir kez daha lanetlendi.

Konuyla İlgili Basın açıklaması:

Srebrenica'da ki Boşnak Soykırımı, 1992-1995 yılları arasında, Bosna Hersek'in dış saldırı ve işgale uğradığı savaş sırasında, tüm Bosna sathında Boşnaklar üzerinde işlenen savaş suçları ve soykırımlarının dehşetini adeta sembolleştiren Birleşmiş Milletler, Avrupa ve insanlık tarihinin en karanlık olaylarından biridir.

11 Temmuz 2024 tarihi, Birleşmiş Milletler üyesi bağımsız bir ülke olan Bosna Hersek’in komşuları Sırbistan ve Karadağ tarafından yok edilmek üzere saldırıya uğradığı savaş sırasında, Birleşmiş Milletler’in koruması altındaki bir bölgede gerçekleştirilen soykırımın 29. yıldönümüdür.  

Srebrenica’daki Boşnak Soykırımı’nın hiçbir zaman unutulmaması, unutturulmaması vicdan sahibi tüm insanlığın sorumluluğundadır. Ancak, Bosna Hersek’teki Boşnak kardeşlerimiz ve Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan bizlerin hem tarihe, hem de gelecek kuşaklara karşı sorumlulukları farklıdır. Bu insanlık suçunu unutmayacağız, unutturmayacağız, çocuklarımıza ve gelecek kuşaklara anlatmaya devam edeceğiz...

Bakırköy Belediyesi, Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı ve Türkiye Bosna Sancak Derneği olarak 11 Temmuz 2021 tarihinde ilk kez düzenlediğimiz “Uluslararası Srebrenica Boşnak Soykırımı Anma Koşusu”nda dünyanın en geçerli dillerinden birini kullandık. Soykırım acısının, utancının, unutulmaması ve unutturulmaması gerektiğini spor ile anlattık.

8372 metrelik parkur, Boşnak Soykırımında yaşamını yitiren her bir masum insanın anısına duyulan saygının bir neticesi olarak ortaya çıktı. Atılan her adımda “bir daha asla” dedik, unutmayacağımızı ve bu farkındalık projeleriyle unutturmayacağımızı haykırdık dünyaya...

7 Temmuz 2024’de dördüncüsünü düzenliyoruz... Daha geniş kitleleri aramıza alarak; bu meselenin Boşnakların değil, insanlığın meselesi olduğunun altını bir kez daha kalın kalın çizerek... İlk 3 koşuyla getirdiğimiz sesin çok daha geniş coğrafyalarda duyulmasına inanarak...

7 Temmuz Pazar günü Yeşilköy Florya sahili Balıkçılar Meydanında saat: 09.00’da başlayacak olan 4. Uluslararası Srebrenica Boşnak Soykırımı Anma Koşusuna aziz milletimizi bekliyoruz.

Saygılarımızla

Prof. Dr. Adem Fazlıoğlu

4. Srebrenica Boşnak Soykırımı Anma Koşusu Tertip Komitesi Başkanı