KUZU İNŞAAT-SEA PEARL-BAKIRKÖY BELEDİYESİ VE GÖZDEN KAÇANLAR
Değerli okurlar; uzun yazı okumaktan sıkılanlar için, bugün farlı tarzda yazarak önce Bakırköy Belediyesine sorular soracağım, sonra da konuyu özetleyeceğim. Ataköy sahiline dolayısıyla Bakırköy’e bir hançer gibi saplanan Sea Pearl’i yetkililere sizlerde sorun:
Ataköy sahilinde yer alan ve Kuzu İnşaata ait olan Sea Pearl projesinin inşaat hakkı 249 bin metrekare iken, 547 bin metrekareye nasıl-kimler tarafından çıkarıldı? Buradaki dairelerin metrekaresi ortalama 40 bin Tl. den satıldığına göre; fazladan elde edilen 12 milyar Tl.(Eski parayla 12 tiriliyar Tl.) kimlerin cebine girdi? Bölge İdare Mahkemesi, 15 Ağustos 2014'te oy birliği ile Sea Pearl’ün imar planlarının ve ruhsatların yürütmesini durdurdu. Kararın tebliğ edilmesinin ardından Bakırköy Belediyesi'nin Hukuk İşleri Müdürlüğü inşaat ruhsatının hukuka ve yasalara uygun olduğunu' savunarak mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına itiraz etti. İstanbul 10. İdare Mahkemesi itirazı uygun buldu ve belediye kendi vurduğu mührü kendisi söktürdü. Bakırköy Belediyesi bu hukuksuzluğu, neden-kim istedi diye ve hangi gerekçeyle yaptı? Sea Pearl’de mülk sahibi olan ve Bakırköy Belediyesinde dün-bugün görev almış kişiler veya yakınları var mı? Bakırköy Belediyesi, Sea Pearl projesi için inşaat ruhsatlarını 1991 yılında çıkan Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı Turizm Merkezi planına göre verdi. Oysa, “2012 onaylı Nazım İmar Planı varken, 1991 yılı planıyla ruhsat verilemez. Ayrıca, Turizm imarlı arazilerde konut inşa edilmesi halinde emsalin 1 olması gerekirken Sea Pearl projesinde 2 emsalle inşaat nasıl yapıldı? Sea Pearl projesi, resmi yazışmalarda “apart otel ve otel projesi” olarak yer alıyor. Apart daireler, geçici süreli konaklamalar için turizm amaçlı inşa edilen yapılardır. Turizm alanlarına sağlanan fazla inşaat hakkıyla konut yapmak, o firmaya ekstra rant sağlar. Bu rant imar hukuku açığı kullanılarak yaratılmış usulsüz bir ranttır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 29 Ocak 2013 tarihinde yayımladığı genelgeyle Tapu ve Kadastro Müdürlüklerine imar planlarında ‘turizm tesis' alanı olarak görülen yerlere kesinlikle kat irtifakı veya kat mülkiyeti verilmemesi gerektiğini bildirmişti. Tüm bunlara rağmen buraya nasıl ruhsat verildi? Kıyı kenar çizgisinde bulanan Sea Pearl’ün, 6 şiddetinde bir depreme bile dayanamayacağı uzmanlarca söylenirken olası bir depremde yaşanacak can kayıplarının vebalini nasıl üstleneceksiniz? Sea Pearl ile ilgili Peker’in ortaya attığı iddialarda adı geçen, Süleyman Soylu-Sadık Soylu ve Engin Soylu ile herhangi bir görüşmeniz oldu mu?
Yukarıda sorduğum soruları-cevaplarını ortaya çıkacak sonucu siz okurlarıma bırakıyorum.
Sedat Peker tivıtır üzerinden yaptığı açıklamasında, Bakırköy-Ataköy Sea Pearl projesiyle alakalı:
'1-temiz sülüman, Kuzu Holding’in Sea Pearl - Ataköy projesini sihirbaz bile bu hale getiremeyecekken senin akraban sadık soylu bak bu projeyi nasıl bu hale getirdi.
2-temiz sülüman, oğlun engin soylu dört gündür Sea Pearl projesinde deniz manzaralı 0/7 blokta bulunan 25 - 30 milyon değerindeki dairede kalıp keyif ediyor. O da benim gibi durmadan sigara içiyor.
3-süslü sülü, siz sülalecek para makinesi sesini ve poliçe sesini çok seviyorsunuz ya, Kuzu Holding’in inşaat projesini de çok seviyorsunuz herhalde, yumulmuşsunuz buna
4- temiz sülüman kuzuları almışsın yanına, şimdi bunları da başlarsın sen ince ince kesmeye. Her şeyi biliyorum da bu kuzu gruptakileri nasıl korkuttun çöktün mallarına vallahi onu bilmiyorum.'' Diye beyanat vermişti.
Bildiğiniz üzere, Cumhuriyet tarihinin ilk toplu konut projesi olan Ataköy, sahili ve anıtsal ağaçları ile İstanbul'un nadir yeşil alanlarından biriydi. Buradaki 412 dönümlük arazi, 2001 yılında TOKİ'ye devredildi. ‘Turizm alanı' ilan edilen arazi için otel, AVM ve benzeri fonksiyonlar tanımlandı.
TOKİ, Ataköy sahilindeki 124 bin 980 metrekare büyüklüğündeki araziyi “kıymetli arsa” ilanıyla 2008'de satışa çıkardı. İhale duyurusunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı 20 Mart 1991 tarihli imar planıyla toplam 249 bin 960 metrekare inşaat yapılabileceği belirtildi. İlanda arsayı alan yatırımcıların, otel, apart otel, gazino, marina, yat kulübü, alışveriş tesisleri, lokantalar, kongre tesisleri, akaryakıt satış üniteleri, sağlık kulübü, gösteri spor ve eğlence tesisleri inşa edebileceği vurgulandı. 23 Eylül 2008'de yapılan ihalede en yüksek teklifi 850 milyon lirayla Kat Turizm Gayrimenkul verdi.
“TARTIŞMASIZ EN DEĞERLİ ARAZİ”
Kat Turizm Gayrimenkul, 2013 yılında arsa üzerinde proje geliştirmek için müteahhit firma arayışına girdi. Gazetelere verilen ilanda “İstanbul'un tartışmasız en değerli arazisi, arsa satış karşılığı hasılat paylaşımı yoluyla ihale edilecektir” deniyordu. Yapılacak ihale hayata geçirilecek projenin ilk etabını oluşturuyordu. 53 bin metrekarelik arsa alanında 2 emsal ile 107 bin metrekare inşaat yapılacağı duyuruldu. TOKİ projeleriyle adını duyuran Kuzu Grup, ihaleyi kazandı.
İNŞAAT ALANI İKİYE KATLANDI
Kuzu Grup, arazinin tamamı üzerinde inşa edilecek projeyi Eylül 2014'te Dubai'deki Cityscape Global Fuarı'nda yabancı yatırımcılara tanıttı. Mimari çizimi Evrenol Architects imzasını taşıyan Sea Pearl (Deniz İncisi) adlı projede, toplam 9 blokta 1401 adet konut, 17 adet ticari ünite ve otele ait 113 odanın yer alacağı açıklandı. TOKİ ihalesinde inşaat hakkı 249 bin metrekareydi. Ancak, Sea Pearl projesinde toplam 547 bin metrekare inşaat yapıldı.
MAHKEME DURDURDU, AMA…
Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, bu alanın 320 bin metrekaresinin satılacağını ve toplam 2 milyar 700 milyon dolar gelir elde edileceğini duyurdu. Projenin tanıtımından birkaç gün sonra 25 Eylül'de İstanbul 10. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi ve Bakırköy Belediyesi projeyi mühürledi. Kısa bir zaman sonra belediyenin başvurusuyla vurulan mühür söküldü.
‘’Hem mühürledi hem de mührü söktürdü’’
Sea Pearl projesinin yükseldiği arazide inşaat faaliyetlerinin başlaması üzerine duyarlı vatandaşlar Bakırköy Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhinde 10. İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Davada, 3 Aralık 2013 tarihinde verilen 5736 sayılı inşaat ruhsatları ile ruhsatların dayanağı olan imar planlarının yürütmesinin durdurulması ve iptali” istendi. Başvuruyu değerlendiren mahkeme 15 Ağustos 2014'te oy birliği ile imar planlarının ve ruhsatların yürütmesini durdurdu. Kararın tebliğ edilmesinin ardından CHP'li Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu Eylül 2014'te inşaatları mühürletti. Ancak Bakırköy Belediyesi'nin Hukuk İşleri Müdürlüğü inşaat ruhsatının hukuka ve yasalara uygun olduğunu' savunarak mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına itiraz etti. İstanbul 10. İdare Mahkemesi itirazı uygun buldu ve belediye kendi vurduğu mührü kendisi söktürdü.
Kaynak:
http://tekhabergazetesi.com/haber-kerimoglu-ve-insaat-lobisi-5458.html
Selvi Sarıtaç https://onedio.com/haber/atakoy-sahil-icin-karayalcin-ve-kerimoglu-arasindaki-yaman-celiski-528303
İsmail Şahin https://www.sozcu.com.tr/2015/ekonomi/atakoy-oldu-katarkoy-822946/