Çin'in Yatırımları Çinceye İlgiyi Katladı

Çin’in Türkiye’deki yatırımlarının yoğunlaşması Çince eğitim talebinde büyük bir artış yaşanmasına sebep oldu.  Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Türk Çin Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Karslı şu ifadeleri kullandı.

Çin yatırımları artıyor:

Karslı açıklamasında, yakın geçmişte Xiao mi, Oppo, Realme gibi Çinli cep telefonu markalarının Türkiye’de fabrikalar açmasının ardından şimdi de özellikle BYD firmasının Manisa’da otomobil fabrikası açacak olması Çinceye olan ilginin dikkat çekici bir şekilde artırdığını belirtti. Yatırımların devam etme sürecinde olduğunu belirten Karslı, özellikle Kuşak ve Yol girişiminin Çin yatırımlarını Türkiye’ye çekilmesi konusunda etkili olduğunu da ifade etti.

Çin’e giden öğrencilerin sayısında da artış var:

Türkiye’nin ilk Çince kursunun kurucusu olan Çin Kültür Merkezinin de Genel Müdürü pozisyonunda bulunan Karslı açıklamasında “Lise ve üniversite seviyesindeki öğrencilerin Türkiye’de başladıkları Çince eğitimleri ile Çin’de burslu bir şekilde Üniversite eğitimi alabilmektedirler” dedi. Karslı, her yıl Çin’de eğitime talep belirli bir ivme ile yükselmekte iken bu yıl gözle görülür bir şekilde yükselişe geçti, ifadelerini kullandı.

Türk şirketleri Çince bilen personel arıyor:

Derneğin Çin’de eğitim departman sorumlusu Elif Pervane ise “Çin’de üniversite eğitimlerine olan ilginin de tıpkı Türkiye’deki Çince eğitimleri gibi büyük bir artış göstermektedir.” dedi. Çince bilen personel talebinin de her geçen gün arttığını ifade eden Pervane, firmalara Çince bilen personel temini konusunda güçlük çekildiğini belirtti. Elif Pervane, Yaz eğitimleri için derneğin, Çin’e gönderdiği öğrenci sayısının bu yaz diğer yazlara oranla 2 katından fazla arttığını ifade etti.

Lise ve Üniversiteler Çince Dersleri Başlatıyor: 

Mustafa Karslı açıklamasında Çince eğitimleri başlatmak isteyen gerek özel gerekse devlet okullarına hizmet verdiklerini ifade etti. Okullarında Çince eğitimlerin başlamasını talep eden özellikle özel liseler ve vakıf üniversitelerinin sayılarında da önemli artış bulunduğunu belirtti. Bu eğitim kurumlarının öğretmen, ders kaynakları, müfredat ve etkinlikler gibi ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirten Karslı, bu talebin sadece büyükşehirlerden değil Anadolu’nun her yerinden geldiğini vurguladı. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı