Başkan Çelik: Çiftçi kadınların mevcut sorunları göz ardı edilmemeli

TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, çiftçi kadınların tarımın belkemiği konumunda olduğunu ifade ederek “ Çiftçi kadınlarımız birer anne, eş, bakıcı, ev kadını gibi birçok görevin yanında aynı anda üretimin de bire bir içindedir. Bağda, bahçede, ahırda, ağılda harmanda, hasatta hep onlar vardır. Günde 14-15 saat çalışır. Üretir, elinden geldiğince katma değer yaratır. Yoksulluğu, açlığı yok etmek için çaba gösterir. Ama ne yazık ki karar alma süreçlerine ve kooperatifler gibi, birlikler gibi kurumsal yapılarda erkeklere oranla daha az yer alırlar. Pazara erişimleri ve eğitim imkânları sınırlıdır. Ev işlerinin, çocuk, yaşlı, engelli ve hasta bakımı gibi hizmetlerin sorumluluğunu taşımakla birlikte cinsiyete dayalı iş bölümü ve yine cinsiyete dayalı ücret farkı ile kadına yönelik şiddet gibi nedenlere rağmen çiftçi kadınlarımızın üretime sağladıkları katkılar takdire şayandır. Dolayısıyla çiftçi kadınlarımız tarımın bel kemiğidir “ dedi.
Genel Başkan Çelik, kırsalda yaşayan çiftçi kadınların birçok sorunu olduğuna vurgu yaparak “ Kırsalda yaşayan kadınlarımız; tarım istihdamının %40’dan fazlasını oluştururken yaklaşık %74’lük kesim ücretsiz aile işçisi ve yaklaşık %95’i sosyal güvenlikten yoksun olarak çalışmaktadır. Çiftçi kadınlarımızın gerek ücretli çalışması gerek sosyal sigorta sisteminde yer alması ve gerekse ailenin elde ettiği gelir üzerinde söz söyleme hakkı oldukça sınırlıdır. Ayrıca kırsaldaki kadının eğitime erişiminin güç olması, örgütlenme şansının az olması gibi olumsuzluklar yıllardır devam etmektedir ve kadınlarımızın lehine ciddi anlamda bir iyileşme yaşanmamaktadır. Dolayısıyla kırsal nüfusun yarısını oluşturan çiftçi kadınlarımız göz ardı edildiği sürece ülkemizin belli başlı sorunlarından biri olmaya devam edecektir” dedi. 
Tarım ve Orman Bakanlığının çiftçi kadınların kırsalda istihdamına yönelik bazı tedbirler aldığını belirten Çelik, “ Bakanlığımızın hayvancılığın geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanması, üretim, verimlilik ve kalitenin artırılmasına yönelik olarak belirlediği 2024-2026 yıllarını kapsayan Hayvancılık Destek Politikalarında, kadın ve 41 yaş altında olan gençlere verdiği desteklerle kırsalda yaşamı özendirmeyi, tarımsal üretimde verim ve kalitenin artırılmasını amaçlamıştır. Küçükbaş hayvancılığın desteklenmesi kapsamında özellikle kadınlarımızın yer alması, sektörümüz adına memnuniyet vericidir. Bu bağlamda çiftçi kadınlara verilen önem ve önceliklerden dolayı başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı’ya teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.
Çelik, çiftçi kadınlar için sağlanan desteklerin yanısıra mevcut sorunlarının çözüme kavuşturularak daha fazla güçlendirilmesi gereğine işaret eden Çelik “ Kırsal alandaki çiftçi kadınların güçlendirilmesiyle verimliliğin önemli ölçüde artırılacağı, açlığın ve yetersiz beslenmenin azalmasına katkı sağlanacağı ve kırsal geçim kaynaklarını iyileştireceği tartışılmaz bir gerçektir. Dolayısıyla çiftçi kadınlarımızın ülke ekonomisine sağladıkları katkılar göz ardı edilmeden var olan sorunlarını çözmek ve onları güçlendirmek için çiftçi örgütlerine, karar alıcılara, finans kuruluşlarına, medyaya ve kamuoyuna seslerini duyurmaları etkin bir biçimde desteklenmelidir. Kadınların kırsalda örgütlenmesine daha fazla önem verilmeli, kadın kooperatiflerinin sayısı artırılmalıdır. Çiftçi kadınların girişimciliğini ve gelir getirici becerilerini güçlendirmeye yönelik yeni projeler hayata geçirilmelidir” dedi.
 

Kaynak : PHA