Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine 'Bebek Dostu' ve 'Beslenme Dostu' Unvanı
Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, yapılan değerlendirmeler sonucunda “Bebek Dostu Sağlık Kuruluşu” ve “Beslenme Dostu ve Fiziksel Aktiviteyi Destekleyen İşyeri” belgelerini almaya hak kazandı.
Geçtiğimiz yıl tam donanımlı yeni binasında hizmet vermeye başlayan Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF tarafından “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı” kapsamında önerilen başarılı anne sütü uygulamaları nedeni ile “Bebek Dostu Sağlık Kuruluşu" seçildi. Ayrıca, İl Sağlık Müdürlüğünce yapılan değerlendirmeler sonucunda da “Beslenme Dostu ve Fiziksel Aktiviteyi Destekleyen İşyeri” ünvanını kazandı.
Belgelerin takdimi için, Diş Hekimliği Fakültesi Konferans Salonu’nda tören düzenlendi. Törene; Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ali Niyazi Kurtcebe, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Doç. Dr. Mustafa Sırrı Kotanoğlu, rektör yardımcıları, dekanlar ve akademisyenler katıldı.
“Hem Vatandaş Hem Öğrenci Dostu”
Rektör Ünüvar, törende yaptığı konuşmada, Diş Hekimliği Fakültesinin, yeni bina ile 11 bin 900 metrekareden 39 bin metrekarelik bir hacme kavuştuğuna dikkati çekti. Ünüvar, sadece binanın büyümediğini, işlem hacminin de arttığına işaret ederek, “Müthiş bir iş oldu” dedi.
Fakültenin, Türkiye’nin en önemli diş hastanelerinden ve diş hekimliği fakültelerinden biri haline geldiğini kaydeden Ünüvar, “Dişimizi tırnağımıza taktık ve bu işi bitirdik ama bundan sonraki süreç diş hekimliği fakültemizin çabalarına bağlı” diye konuştu.
Fakülteye öğrenci bazında da teveccühün arttığını dile getiren Ünüvar, “Biz hem vatandaş dostu hem öğrenci dostu kimliğimizle temeyyüz etmiş durumdayız. Dolayısıyla ‘Bebek Dostu Sağlık Kuruluşu’ ile “Beslenme Dostu ve Fiziksel Aktiviteyi Destekleyen İşyeri’ kimliği bizim için eksik kalacak iki sıfattı” ifadelerini kullandı.
“Zirvede Kalmak Daha Büyük Bir Maharet Gerektirir”
Ünüvar, Ankara’daki ilk “Bebek Dostu Sağlık Kuruluşu” ünvanını alan diş hastanesinin de Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
“Zirveye çıkmak bir maharet gerektirir ama zirvede kalmak daha büyük bir maharet gerektirir. Daha çok çalışmamız gerekiyor. Dolayısıyla burada bir belge vermiyoruz. Aynı zamanda bir sorumluluk da veriyoruz. Sorumluluk nedir? Bu aldığımız belgenin hakkını yerine getirmek. Arkadaşlarımızın da bunu yerine getireceklerine yürekten inanıyorum. İnşallah daha güzel işler yapmayı da temenni ediyorum. İnşallah daha nice fakültelerimiz, birimlerimiz böyle kimliklerle mümeyyiz vasıflara sahip olurlar ve bu vasıfları da korurlar.”
“İnşallah Bütün Fakültelerimizi, Yüksekokullarımızı Programa Dahil Etme Fırsatımız Olur”
İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ali Niyazi Kurtcebe ise, Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi binasının açılmasını kendilerinin de merakla beklediklerini belirterek, “Çok güzel bir bina olmuş. Ankara Üniversitemize, Ankara’mıza, sağlık camiamıza ve vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olsun. Gerçekten örnek bir yapıt olmuş. Bizim de burayla ilgili desteklerimiz inşallah her daim sürecek” dedi.
“Bebek Dostu Sağlık Kuruluşu” programının uzun yıllardır uygulandığını, “Beslenme Dostu ve Fiziksel Aktiviteyi Destekleyen İşyeri” programının ise birkaç yıllık bir geçmişi olduğunu vurgulayan Kurtcebe, Bakanlığın bu programlara önem verdiğinin altını çizdi.
Yaklaşık 2 ay önce “Beslenme Dostu ve Fiziksel Aktiviteyi Destekleyen İşyeri” belgesini Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesine verdiklerini hatırlatan Kurtcebe, “Şimdi Diş Hekimliği Fakültesindeyiz. İnşallah 2 aya kalmadan Sağlık Bilimleri Fakültesi ile devam edeceğiz. İnşallah bütün fakültelerimizi, yüksekokullarımızı ve diğer kurum ve kuruluşları bu programa dahil etme fırsatımız olur” diye konuştu.
Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Doç. Dr. Mustafa Sırrı Kotanoğlu da 3-4 yıl önce “Bebek Dostu Sağlık Kuruluşu” ve “Beslenme Dostu ve Fiziksel Aktiviteyi Destekleyen İşyeri” belgeleri konusunda “İş yerlerini nasıl motive ederiz?” diye düşünürken bugün kurumların ve iş yerlerinin kendilerini motive etmeye başladığını kaydetti.
Bugün Ankara Üniversitesine kurumsal olarak ikinci belgeyi takdim ettiklerinin altını çizen Kotanoğlu, bu törenlerin, işin prestijinden ziyade iş yerinin çalışan dostu bir iş yeri olduğunu belgeleyen törenler olduğunu ifade etti. Kotanoğlu, “Bütün emeği geçen hocalarımı tebrik ediyorum. İnşallah bu, bütün fakülteler arasında bir yarış haline gelir” dedi.
“Ankara’da İlk ve Örnek Olmak da Bir Gurur Vesilesi”
Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kaan Orhan da Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ve Uygulama Hastanesi olarak, “Bebek Dostu Sağlık Kuruluşu” olmanın önemine inandıklarını ve bugün de bu çabaların sonucunu görmekten büyük onur ve mutluluk duyduklarını ifade etti.
Ayrıca, Ankara’da ilk ve örnek olmanın da bir gurur vesilesi olduğunu dile getiren Orhan, “Bizim için yine ‘Beslenme Dostu ve Fiziksel Aktiviteyi Destekleyen İşyeri’ belgesine sahip ilk diş hekimliği fakültesi olmak ise bu sürecin ödülüdür. Ünvanlar kıymetlidir, ancak alındıktan sonra korumak da bir o kadar çaba gerektirir” ifadelerini kullandı.
İl Sağlık Müdürü Kurtcebe ve Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Kotanoğlu, konuşmaların ardından belgeleri Rektör Ünüvar ve Dekan Orhan’a takdim etti.
Program sonunda katılımcılar, Diş Hekimliği Fakültesinde Preklinik Fontom Laboratuvarı, Anatomi Laboratuvarı, MR Merkezi ve ameliyathaneleri gezerek bilgi aldı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı