Reklam kod içeriği yüklenmemiş.
Reklam kod içeriği yüklenmemiş.

İŞÇİLERİN İLAVE TEDİYE ALACAĞINI ÖDEYİN ARTIK...

GÜNDEM 28.05.2020 - 14:16, Güncelleme: 29.08.2022 - 15:26
 

İŞÇİLERİN İLAVE TEDİYE ALACAĞINI ÖDEYİN ARTIK...

Değerli okurlar; meydanlarda devrimci nutuklar atan(devrimcilik ve sosyal demokratlık aslında birbirleriyle uzak iki kelimedir), sosyal demokrat olduğunu iddia eden Bakırköy ve Adalar belediyesi de dahil olmak üzere tüm belediyeler işçilerin en doğal hakkı olan TEDİYE ÖDEMESİNİ yapmamakta direniyorlar. Peki Nedir Tediye? Tediye kelime anlamı olarak ek ödeme, ikramiye anlamına geliyor. Genel ve katma bütçeli kamu kurumları, sermayesinin yarısından fazlası Devlete ait olan şirket ve kurumlar ve Belediyelerde çalışan işçi statüsünde çalışan personele ücret sistemlerine bakılmaksızın her yıl için 2 aylık (52 gün ) tutarında devletçe verilen ikramiye ödeneğidir.   Bildiğiniz üzere, taşerondan kadroya geçen işçilerin merakla beklediği ilave tediye ödeme tarihleri belli olmuş, Cumhurbaşkanının imzasıyla Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile ilave tediyelerin 13 günlük ilk taksit ödeme tarihi 31/01/2020 olarak belirlenmişti. İkinci ilave tediye ödemesi ise 22/05/2020 tarihinde yapılacaktı. Sermayesinin yarıdan bir fazlasına iştirak suretiyle kurulan kuruluşlar da kanun kapsamına alınmıştı. 696 sayılı KHK kapsamında belediye şirketlerine geçirilen işçilere ise 6772 sayılı Kanun kapsamında olmadıkları gerekçesiyle ilave tediye ödenmiyordu. Bu konuda Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (KDK) vermiş olduğu “belediye şirket işçilerine ilave tediye verilmeli” kararının ardından, Antalya Bölge İdare Mahkemesi (BAM) 9. Hukuk Dairesi ile Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’ verdiği karar tediye bekleyen belediye işçilerine ümit oldu. Hükumetin, mağduriyet yaşayan işçilerin bu mağduriyetlerini belediyelerin insafına bırakmadan derhal gidermesi gerekir. Peki Bu Süreçte Sendikalar Ne Yapıyor? Sendikalar maalesef belediye başkanlarının tahakkümü altına girmiş, üç maymunu oynayıp işçileri oyalıyorlar. Yatacak yeriniz yok sendika ağaları. İşçilerin hakları hem bu dünyada hem de öteki dünyada yakanıza yapışacak ve mezarınızda rahat edemeyeceksiniz. Örnek verecek olursak, Adil Çiftçi. Adil Çiftçi hem DİSK Genel-İş 2 Nolu Şube Başkanı, hemde CHP İstanbul il yönetiminde disiplin kurulu üyesi. Bölgesinin belediye başkanlarının paylaşımlarının reklamını yapmaktan dolayı işçi haklarına zaman bulamıyor.   Pandemi sürecinde istemedikleri halde idari izinli sayılmalarına rağmen hizmetlerin aksamaması için sokakları süpüren, parkların-yolların bakımında çalışan, sokak hayvanları aç kalmasınlar diye yem dağıtan, bulundukları ilçeleri dezenfekte eden, tatil günü olmasına rağmen zorla Anneler Günü hediyeleri dağıttırılan belediye işçilerinin yediği kazık bununla da bitmiyor. Şimdi de Kısa Çalışma Ödeneğinden faydalanan belediyeler özveriyle çalışan bu emekçilere eksik maaş ödüyorlar. Bir tarafta, “CHP’li belediyelerin olduğu bir yerde hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek…’’ diyen sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve emekçilerin alın terini çalan belediye başkanları… ‘’Bu ne yaman çelişki anne’’ türküsünü söyleyip devrimci sloganlar atmaya devam…  

Değerli okurlar; meydanlarda devrimci nutuklar atan(devrimcilik ve sosyal demokratlık aslında birbirleriyle uzak iki kelimedir), sosyal demokrat olduğunu iddia eden Bakırköy ve Adalar belediyesi de dahil olmak üzere tüm belediyeler işçilerin en doğal hakkı olan TEDİYE ÖDEMESİNİ yapmamakta direniyorlar.

Peki Nedir Tediye?

Tediye kelime anlamı olarak ek ödeme, ikramiye anlamına geliyor. Genel ve katma bütçeli kamu kurumları, sermayesinin yarısından fazlası Devlete ait olan şirket ve kurumlar ve Belediyelerde çalışan işçi statüsünde çalışan personele ücret sistemlerine bakılmaksızın her yıl için 2 aylık (52 gün ) tutarında devletçe verilen ikramiye ödeneğidir.

 

Bildiğiniz üzere, taşerondan kadroya geçen işçilerin merakla beklediği ilave tediye ödeme tarihleri belli olmuş, Cumhurbaşkanının imzasıyla Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile ilave tediyelerin 13 günlük ilk taksit ödeme tarihi 31/01/2020 olarak belirlenmişti. İkinci ilave tediye ödemesi ise 22/05/2020 tarihinde yapılacaktı. Sermayesinin yarıdan bir fazlasına iştirak suretiyle kurulan kuruluşlar da kanun kapsamına alınmıştı.

696 sayılı KHK kapsamında belediye şirketlerine geçirilen işçilere ise 6772 sayılı Kanun kapsamında olmadıkları gerekçesiyle ilave tediye ödenmiyordu. Bu konuda Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (KDK) vermiş olduğu “belediye şirket işçilerine ilave tediye verilmeli” kararının ardından, Antalya Bölge İdare Mahkemesi (BAM) 9. Hukuk Dairesi ile Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’ verdiği karar tediye bekleyen belediye işçilerine ümit oldu. Hükumetin, mağduriyet yaşayan işçilerin bu mağduriyetlerini belediyelerin insafına bırakmadan derhal gidermesi gerekir.

Peki Bu Süreçte Sendikalar Ne Yapıyor?

Sendikalar maalesef belediye başkanlarının tahakkümü altına girmiş, üç maymunu oynayıp işçileri oyalıyorlar. Yatacak yeriniz yok sendika ağaları. İşçilerin hakları hem bu dünyada hem de öteki dünyada yakanıza yapışacak ve mezarınızda rahat edemeyeceksiniz. Örnek verecek olursak, Adil Çiftçi. Adil Çiftçi hem DİSK Genel-İş 2 Nolu Şube Başkanı, hemde CHP İstanbul il yönetiminde disiplin kurulu üyesi. Bölgesinin belediye başkanlarının paylaşımlarının reklamını yapmaktan dolayı işçi haklarına zaman bulamıyor.

 

Pandemi sürecinde istemedikleri halde idari izinli sayılmalarına rağmen hizmetlerin aksamaması için sokakları süpüren, parkların-yolların bakımında çalışan, sokak hayvanları aç kalmasınlar diye yem dağıtan, bulundukları ilçeleri dezenfekte eden, tatil günü olmasına rağmen zorla Anneler Günü hediyeleri dağıttırılan belediye işçilerinin yediği kazık bununla da bitmiyor. Şimdi de Kısa Çalışma Ödeneğinden faydalanan belediyeler özveriyle çalışan bu emekçilere eksik maaş ödüyorlar. Bir tarafta, “CHP’li belediyelerin olduğu bir yerde hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek…’’ diyen sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve emekçilerin alın terini çalan belediye başkanları… ‘’Bu ne yaman çelişki anne’’ türküsünü söyleyip devrimci sloganlar atmaya devam…  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tekhabergazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.