Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

EKONOMİK ÇERÇEVE NASIL OLMALI?

GÜNDEM 08.12.2020 - 14:15, Güncelleme: 29.08.2022 - 15:26
 

EKONOMİK ÇERÇEVE NASIL OLMALI?

Dünyanın hakim ekonomik ve toplumsal sistemlerinin, mevcut sorunları çözemediği anlaşılmıştır.
Sanayi toplumunun, bilgi toplumunun sorunlarına yeni yüzyılın kendine özgün sorunları da eklenmiştir. Küresel kapitalist sistem kendi krizlerini üretirken, dünyanın yaşamsal dengesini de bozmuştur. Buckminster Fuller, “Bir şeyleri mevcut gerçeklikle savaşarak asla değiştiremezsiniz. Değiştirmek için var olan modelleri ıskartaya çıkartacak yeni bir model inşa edin” tavsiyesinde bulunmaktadır. Yeni bir ekonomik ve toplumsal modele ihtiyaç olduğu kesin. Peki, Yeni Model Ne Olmalıdır? Hiçbir kopya model bizim sorunumuza çözüm olamaz. George Box’un dediği gibi, ” Tüm modeller yanlıştır, ancak bazıları yararlıdır.” Kendi modelimizi kendimiz inşa etmeliyiz. O zaman derhal, eski modellerin zihnimizde asılı grafitlerinden kurtulmakla işe başlamalıyız. Yoksa ortaya çıkan şeyin sadece adı ‘YENİ’ olur. Kate Raworth’un ifadesiyle, “Sorun yeni fikirlerde değil, içinde yetiştiğimiz, zihinlerimizin her köşesini kuşatmış eski fikirlerdedir.” Yeni sistemin baş aktörü, “finansal kapital” ve talepleri olmamalı .! Amartye Sen’in deyişiyle, ”insanların içinde yaşadığı ekonominin zenginliğinden ziyade, insan yaşamının zenginliğini büyütmeliyiz.” Yeni modeli yeni bir çerçevenin içine koymalıyız. Sistemin tüm ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel fenomenlerini yeni baştan konumlandırmalıyız, aralarındaki ilişkiyi yeniden kurmalıyız. Hedefler açıkça ortaya konmalıdır. Yerelden ulusala, kentten metropole, bölgeselden küresele “yeni yönetişim” anlayışıyla hareket etmeliyiz. Artık “yapısal reformları” yazabiliriz.
Dünyanın hakim ekonomik ve toplumsal sistemlerinin, mevcut sorunları çözemediği anlaşılmıştır.

Sanayi toplumunun, bilgi toplumunun sorunlarına yeni yüzyılın kendine özgün sorunları da eklenmiştir.

Küresel kapitalist sistem kendi krizlerini üretirken, dünyanın yaşamsal dengesini de bozmuştur.

Buckminster Fuller, “Bir şeyleri mevcut gerçeklikle savaşarak asla değiştiremezsiniz. Değiştirmek için var olan modelleri ıskartaya çıkartacak yeni bir model inşa edin” tavsiyesinde bulunmaktadır.

Yeni bir ekonomik ve toplumsal modele ihtiyaç olduğu kesin.

Peki, Yeni Model Ne Olmalıdır?

Hiçbir kopya model bizim sorunumuza çözüm olamaz.

George Box’un dediği gibi, ” Tüm modeller yanlıştır, ancak bazıları yararlıdır.”

Kendi modelimizi kendimiz inşa etmeliyiz.

O zaman derhal, eski modellerin zihnimizde asılı grafitlerinden kurtulmakla işe başlamalıyız.

Yoksa ortaya çıkan şeyin sadece adı ‘YENİ’ olur.

Kate Raworth’un ifadesiyle, “Sorun yeni fikirlerde değil, içinde yetiştiğimiz, zihinlerimizin her köşesini kuşatmış eski fikirlerdedir.”

Yeni sistemin baş aktörü, “finansal kapital” ve talepleri olmamalı .!

Amartye Sen’in deyişiyle, ”insanların içinde yaşadığı ekonominin zenginliğinden ziyade, insan yaşamının zenginliğini büyütmeliyiz.”

Yeni modeli yeni bir çerçevenin içine koymalıyız.

Sistemin tüm ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel fenomenlerini yeni baştan konumlandırmalıyız, aralarındaki ilişkiyi yeniden kurmalıyız.

Hedefler açıkça ortaya konmalıdır.

Yerelden ulusala, kentten metropole, bölgeselden küresele “yeni yönetişim” anlayışıyla hareket etmeliyiz.

Artık “yapısal reformları” yazabiliriz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tekhabergazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.