Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

BAKIRKÖY CEMEVİNDE HIZIR CEMİ...

BAKIRKÖY 17.02.2020 - 14:24, Güncelleme: 29.08.2022 - 15:26
 

BAKIRKÖY CEMEVİNDE HIZIR CEMİ...

Değerli okurlar; İlçemizde çok nadir de olsa güzel etkinlikler yaşanıyor. Bakırköy Kültür Merkezi ve Cemevinde Pazar günü Hızır Cemi yapıldı.
Değerli okurlar; İlçemizde çok nadir de olsa güzel etkinlikler yaşanıyor. Bakırköy Kültür Merkezi ve Cemevi’nde Pazar günü Hızır Cemi yapıldı. Alevi vatandaşlarımızın yoğun ilgi gösterdiği Cem öncesi konuştuğumuz bir yetkiliye:  Hızır orucu nedir? Hızır orucu ne zaman tutulur diye sorduk? Yetkili, yaptığı açıklamada, ‘’Hızır Aleyhisselam ve İlyas Aleyhisselam peygamber mertebesinde iki kardeştirler. Bunlardan Hızır karada İlyas deryada zorda ve darda kalanların imdadına koşarlar ve ikisi de ölümsüzdürler. Ab-ı hayat çeşmesinden su içtiklerine, abı hayat ölümsüzlük çeşmesinden su içenlerin yalnız bu iki kutsal kişinin olduğuna, hep yaşadıklarına, her yerde hazır ve nazır olduklarına inanılır. Onlar yürekten aşk ile çağıran herkesin imdadına erişirler. Hızır Aleyhisselam bizim inancımızda ak sakallı, nur yüzlü, boz bir ata binip dağda ve deryada dolaşır. Onun için halk dilinde (Bozatlı Hızır) diye çağrılır ve hakkında binlerce hikâye vardır.    Anadolu Alevilerinde Bozatlı Hızır sözü oldukça yaygındır. İnsanlar çoğu yeminlerini ve adaklarını onun adıyla yaparlar. Hızır aşkına istenen ve Hızır aşkına verilen şeyler makbul ve muteberdir. İsimlerin çoğu Hızır adıyla anılır (Hızır Dağı, Hızır Ocağı, Hızır Çeşmesi, Hızır Gölü, Hızır Yolu). Hızır Orucu; bizim inancımıza göre her yıl Şubat ayının 13, 14 ve 15. günleri tutulur ve 3 gün sürer,’’ dedi.     Büyük bir vatandaş kitlesinin iştirak ettiği Cem öncesi Hızır için kurban tığlandı ve lokmaları ile birlikte gelen mihmanlarla Hızır Cemi öncesi kurulan sofralarda lokmalar, dualar ve dilekler paylaşıldı. Diğer cemevlerine göre çok daha fazla katılımın yaşandığı Bakırköy Kültür Merkezi ve Cemevi’nde Hızır Ceminin, Hak yolunda kabul olmasını, bolluk ve berekete vesile olmasını dileriz. Can sağlığı ve gönül birliği içinde daha nice Hızırlara erişmek dileği ile…
Değerli okurlar; İlçemizde çok nadir de olsa güzel etkinlikler yaşanıyor. Bakırköy Kültür Merkezi ve Cemevinde Pazar günü Hızır Cemi yapıldı.

Değerli okurlar; İlçemizde çok nadir de olsa güzel etkinlikler yaşanıyor. Bakırköy Kültür Merkezi ve Cemevi’nde Pazar günü Hızır Cemi yapıldı. Alevi vatandaşlarımızın yoğun ilgi gösterdiği Cem öncesi konuştuğumuz bir yetkiliye:

 Hızır orucu nedir? Hızır orucu ne zaman tutulur diye sorduk?

Yetkili, yaptığı açıklamada, ‘’Hızır Aleyhisselam ve İlyas Aleyhisselam peygamber mertebesinde iki kardeştirler. Bunlardan Hızır karada İlyas deryada zorda ve darda kalanların imdadına koşarlar ve ikisi de ölümsüzdürler. Ab-ı hayat çeşmesinden su içtiklerine, abı hayat ölümsüzlük çeşmesinden su içenlerin yalnız bu iki kutsal kişinin olduğuna, hep yaşadıklarına, her yerde hazır ve nazır olduklarına inanılır. Onlar yürekten aşk ile çağıran herkesin imdadına erişirler. Hızır Aleyhisselam bizim inancımızda ak sakallı, nur yüzlü, boz bir ata binip dağda ve deryada dolaşır. Onun için halk dilinde (Bozatlı Hızır) diye çağrılır ve hakkında binlerce hikâye vardır.
  
Anadolu Alevilerinde Bozatlı Hızır sözü oldukça yaygındır. İnsanlar çoğu yeminlerini ve adaklarını onun adıyla yaparlar. Hızır aşkına istenen ve Hızır aşkına verilen şeyler makbul ve muteberdir. İsimlerin çoğu Hızır adıyla anılır (Hızır Dağı, Hızır Ocağı, Hızır Çeşmesi, Hızır Gölü, Hızır Yolu).

Hızır Orucu; bizim inancımıza göre her yıl Şubat ayının 13, 14 ve 15. günleri tutulur ve 3 gün sürer,’’ dedi.  

 

Büyük bir vatandaş kitlesinin iştirak ettiği Cem öncesi Hızır için kurban tığlandı ve lokmaları ile birlikte gelen mihmanlarla Hızır Cemi öncesi kurulan sofralarda lokmalar, dualar ve dilekler paylaşıldı. Diğer cemevlerine göre çok daha fazla katılımın yaşandığı Bakırköy Kültür Merkezi ve Cemevi’nde Hızır Ceminin, Hak yolunda kabul olmasını, bolluk ve berekete vesile olmasını dileriz. Can sağlığı ve gönül birliği içinde daha nice Hızırlara erişmek dileği ile…

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tekhabergazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.