Reklam kod içeriği yüklenmemiş.
Reklam kod içeriği yüklenmemiş.

BAKIRKÖY'DE SEÇİM SONUCUNA ŞAŞIRDIK MI? EVET

BAKIRKÖY 04.04.2024 - 17:31, Güncelleme: 04.04.2024 - 18:15
 

BAKIRKÖY'DE SEÇİM SONUCUNA ŞAŞIRDIK MI? EVET

Öncelikle, Bakırköy seçimlerinin son derece demokratik ortamda gerçekleşmesine büyük katkı sunan, siyasi partilerin ilçe başkanlıklarına ve belediye başkan adaylarına teşekkür ederim.
Dayanışma ruhuyla hareket eden ve seçmene ötekileştirmeden ulaşmayı başaran CHP İlçe Başkanlığı, Bakırköy’de 31 Mart yerel seçimlerinin mutlak galibi olurken, belediye başkan adaylarıyla uyumsuz çalışan ve belediye meclis üyeliğinde yanlış tercihler yapan AK Parti Bakırköy İlçe Başkanlığı ise seçimin kaybedeni oldu. Şimdi gelin seçim sonuçlarına birlikte göz atalım. Ekrem İmamoğlu Bakırköy’de 97.516 oy alırken, Murat Kurum sadece 26.721 oy aldı. İlçe Belediye Başkanlığında ise CHP adayı Ayşegül Ovalıoğlu 88.572 oy alırken, AK Parti Adayı Ali Talip Özdemir 28.858 oy aldı. ( Sonuçlara baktığımızda, Ayşegül Ovalıoğlu en yakın rakibine üç katı fark atmıştır. Ayrıca, başarılı çalışması sayesinde partisinin belediye meclis üyelerinden daha fazla oy aldığını da belirtmeden geçemeyeceğim. Türkiye genelini baz alırsak, Ali Talip Özdemir’de herkesi kucaklayıcı söylemleri sayesinde başarılı olmuş ve hem kendi belediye meclis üyelerinden, hemde İBB adayları Murat Kurum’dan daha fazla oy alabilmeyi başarmıştır.) Belediye meclis üyeliklerinde her iki partinin adayları, belediye başkan adaylarından neden daha az oy aldılar. Her ne kadar başkan aday profilleri belirleyici etken olsa da, bir de yapılan yanlış seçimleri göz ardı etmemek gerekir. Örneğin, AK Parti 1. Sıra meclis üyesi adayı Ali Fatinoğlu 2019 yerel seçimlerinde tek başına aldığı 8967 oy’un bırakın yarısını, 10 tanesini bile yeni partisine taşıyamamış, AK Parti seçmeni partilerinin başarılı üyelerinin belediye meclis üyesi listelerinde dışlanmasına sandıkta tepkilerini göstermişlerdir. Aynı şekilde CHP listesinden 4. Sıra meclis üyesi adayı Tuğçe Çalık Karademir, kontenjan 1. Sıra Ertan Yıldız, 2. Sıra Temel Polat, 3. Sıra DEM’li aday Mehmet Cahit Ataş Bakırköy’e dışarıdan monte edilmelerine rağmen, sonucu etkilemese de partilerine oy kaybettirmişlerdir. (Belediye meclisi seçimlerinde partilerinin ağır yara almasının önüne geçen CHP Bakırköy İlçe Başkanlığını da bu konuda kutlamak gerek) Peki Ya Diğer Partiler? Zafer Partisi seçimde büyük bir başarı yakalayarak 3. Parti olmuştur. Sandıklara baktığımızda asıl dikkat çeken en önemli olay ise; DEM, TİP ve İYİ Parti’nin Bakırköy’de artık sadece tabela partisi olarak kalacaklarıdır. Deva Partisi ve BTP’nin belediye başkan adaylarının özverili çalışmaları, seçmen nazarında büyük beğeni ve takdir toplamış ama seçimin iki kutuplu bir yarışa döndürülmesi nedeniyle bu takdir maalesef sandığa oy olarak yansımamıştır. İlçemizde Hüda Par’ın 129 oy alması ise gerçekten son derece şaşırtıcıdır.   Değerli okurlar; Bakırköy belediye meclis üyeliğine kimlerin nasıl seçildiğini ve geçmiş karnelerini çok kısa süre sonra yine buradan sizlerle paylaşacağım. Bizi takip etmeye devam edin çünkü şenlik yeni başlıyor… Yapılan İstanbul Seçim Analizi yazdıklarımızdan biraz farklı. Değerlendirmeniz için Tabloyu aşağıya bırakıyorum.
Öncelikle, Bakırköy seçimlerinin son derece demokratik ortamda gerçekleşmesine büyük katkı sunan, siyasi partilerin ilçe başkanlıklarına ve belediye başkan adaylarına teşekkür ederim.

Dayanışma ruhuyla hareket eden ve seçmene ötekileştirmeden ulaşmayı başaran CHP İlçe Başkanlığı, Bakırköy’de 31 Mart yerel seçimlerinin mutlak galibi olurken, belediye başkan adaylarıyla uyumsuz çalışan ve belediye meclis üyeliğinde yanlış tercihler yapan AK Parti Bakırköy İlçe Başkanlığı ise seçimin kaybedeni oldu.

Şimdi gelin seçim sonuçlarına birlikte göz atalım.

Ekrem İmamoğlu Bakırköy’de 97.516 oy alırken, Murat Kurum sadece 26.721 oy aldı.

İlçe Belediye Başkanlığında ise CHP adayı Ayşegül Ovalıoğlu 88.572 oy alırken, AK Parti Adayı Ali Talip Özdemir 28.858 oy aldı. ( Sonuçlara baktığımızda, Ayşegül Ovalıoğlu en yakın rakibine üç katı fark atmıştır. Ayrıca, başarılı çalışması sayesinde partisinin belediye meclis üyelerinden daha fazla oy aldığını da belirtmeden geçemeyeceğim. Türkiye genelini baz alırsak, Ali Talip Özdemir’de herkesi kucaklayıcı söylemleri sayesinde başarılı olmuş ve hem kendi belediye meclis üyelerinden, hemde İBB adayları Murat Kurum’dan daha fazla oy alabilmeyi başarmıştır.)

Belediye meclis üyeliklerinde her iki partinin adayları, belediye başkan adaylarından neden daha az oy aldılar.

Her ne kadar başkan aday profilleri belirleyici etken olsa da, bir de yapılan yanlış seçimleri göz ardı etmemek gerekir. Örneğin, AK Parti 1. Sıra meclis üyesi adayı Ali Fatinoğlu 2019 yerel seçimlerinde tek başına aldığı 8967 oy’un bırakın yarısını, 10 tanesini bile yeni partisine taşıyamamış, AK Parti seçmeni partilerinin başarılı üyelerinin belediye meclis üyesi listelerinde dışlanmasına sandıkta tepkilerini göstermişlerdir.

Aynı şekilde CHP listesinden 4. Sıra meclis üyesi adayı Tuğçe Çalık Karademir, kontenjan 1. Sıra Ertan Yıldız, 2. Sıra Temel Polat, 3. Sıra DEM’li aday Mehmet Cahit Ataş Bakırköy’e dışarıdan monte edilmelerine rağmen, sonucu etkilemese de partilerine oy kaybettirmişlerdir. (Belediye meclisi seçimlerinde partilerinin ağır yara almasının önüne geçen CHP Bakırköy İlçe Başkanlığını da bu konuda kutlamak gerek)

Peki Ya Diğer Partiler?

Zafer Partisi seçimde büyük bir başarı yakalayarak 3. Parti olmuştur.

Sandıklara baktığımızda asıl dikkat çeken en önemli olay ise; DEM, TİP ve İYİ Parti’nin Bakırköy’de artık sadece tabela partisi olarak kalacaklarıdır.

Deva Partisi ve BTP’nin belediye başkan adaylarının özverili çalışmaları, seçmen nazarında büyük beğeni ve takdir toplamış ama seçimin iki kutuplu bir yarışa döndürülmesi nedeniyle bu takdir maalesef sandığa oy olarak yansımamıştır.

İlçemizde Hüda Par’ın 129 oy alması ise gerçekten son derece şaşırtıcıdır.

 

Değerli okurlar; Bakırköy belediye meclis üyeliğine kimlerin nasıl seçildiğini ve geçmiş karnelerini çok kısa süre sonra yine buradan sizlerle paylaşacağım. Bizi takip etmeye devam edin çünkü şenlik yeni başlıyor…

Yapılan İstanbul Seçim Analizi yazdıklarımızdan biraz farklı. Değerlendirmeniz için Tabloyu aşağıya bırakıyorum.

İstanbul HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tekhabergazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.